Mandag - Fredag Åbent efter aftale+45 40 10 50 22 info@heilpraktikken.dkFuglemosesvinget 7, 8620 Kjellerup

Efterår og vinter øger vores behov for at immunforsvaret er i top

syg-person.jpg

Efterår og vinter øger vores behov for at immunforsvaret er i top

Overgangen fra sommer til efteråret kan føles lang, og også en lang og kold vinter kan svække dit immunforsvar. Vi kan have tunge hoveder, ømme halse og løbende næser, hvilket dræner os for energi til at klare hverdagens gøremål og de ugentlige træninger.

Og i denne cornatid er det vigtigt at dit immunforsvar er stærkere end nogensinde før.

 Vi kan få en følelse af at blive bremset i vores sunde og gode rutiner, når vi bliver ramt af sygdomme og infektioner i kroppen. Dog er der gode råd at hente!

Et godt, stærkt og velfungerende immunforsvar er vores bedste ven til at holde os på toppen og fit for fight. Men hvad er det egentligt, og hvad kan vi selv gøre for at holde det i topform?

Hvordan fungerer immunforsvaret?

Immunsystemet er kroppens forsvar mod uønskede bakterier, virus mv., som på sigt kan føre til de irriterende infektioner. Immunsystemet består bl.a. af forskellige typer af væv, hormoner, enzymer, celler og proteiner som sammen sørger for at beskytte kroppen. Det er vores absolut bedste ven i kampen for at holde os sunde og raske.

Det medfødte immunsystem

Immunsystemet kan groft opdeles i to forskellige ”afdelinger”. Det medfødte og det tilpassede. Det medfødte er det, som virker imod nærmest alle fremmedlegemer. Det skelner som udgangspunkt ikke mellem, hvilken type fremmedlegemer det er. Det sætter forholdsvist hurtigt ind. Det er blandt andet det medfødte immunforsvar, som hæver kropstemperaturen ved feber og lignende tilstande og giver en inflammatorisk respons, når vi river hul på huden.

Det tilpassede immunsystem

Derudover har vi også det tilpassede immunsystem. Dette immunsystem tilpasser sig efter det miljø, som du befinder dig i, og tilpasser sig til at bekæmpe de ”farer”, som du oftere bliver udsat for. Dette er helt forskelligt fra person til person, da det afhænger af, hvilke fremmedlegemer vedkommende har været udsat for.

Men hvordan styrker vi så dette system? Er det 100% medfødt, eller kan vi gøre nogle ting for at hjælpe det på vej?

Sådan kan du styrke dit immunforsvar

1. Husk dine vitaminer

Prioriterer du en god, nærende og varieret kost, så er chancerne for at få dækket dine behov i forhold til vitaminer langt større. Det rette indtag kan opnås gennem kosten, men i nogle tilfælde kan et supplement være fordelagtigt at anvende. Specielt i vinterhalvåret hvor vi desværre i Danmark ikke får glæde af solens stråler og og dermed og D vitaminer. 

Behovet for vitaminer er meget individuelt fra person til person. Derfor vil det være vigtigt at kontakte os hos heilpraktikken. Evt.få en konsultation eller ring og få en snak på 40105022 eller skriv på info@heilpraktikken.dk

2. Kom ned i gear – stress af

Det er vel ikke raket videnskab at forhøjede stress-niveauer ikke er sundt for dig. Hverken fysisk eller psykisk stress, men nogle gange kan det være svært at bryde med vaner, da vi ofte har tendens til at køre på autopilot. Når du og din krop er meget stresset, vil dine binyrer udskille store mængder af stresshormonet kortisol. Over længere tid vil kortisol gå ind og reducere vævenes forsvarsmekanismer, så kroppen bliver mindre modstandsdygtig overfor infektioner. Stress i moderate mængder er sundt for kroppen, og hjælper kroppen og immunforsvaret med at være ”på vagt”, men for høje mængder i for lang tid kan have den direkte modsatte effekt.
Prioriter dig selv, din tid og din sundhed!

Her hos heilpraktikken er vi uddannede til at hjælpe dig med stresshåndtering

3. Husk din skønhedssøvn

Denne fører en smule tilbage til punkt nummer 2. Hvad gør vi, når vi er stressede og mangler timer i døgnet? Vi skærer i søvnen. Det virker måske som en fin ide til at starte med, da du jo får en masse ud af de vågne timer i døgnet, men du kommer til at betale regningen før eller siden. En dårlig søvn gør, at kroppen får rigtig svært ved at bekæmpe og modstå infektioner, da kroppen ligesom dit sind, er i komplet underskud.
Du vil opleve tendens til større craving af søde sager, dårlig insulinfølsomhed, utilstrækkelig restitution fra træning, ømhed og stivhed, humørsvingninger, nedsat sexlyst samt dårlig koncentration- og præstationsevne på arbejde og til træning.
Sørg for at få 7-9 timer hver dag, stå op og gå i seng på samme tid, sov i et mørkt lokale og undgå al elektronik én time inden sengetid.

4. Træn, motioner, vær aktiv

Ja kært barn har mange navne, men vigtigst af alt er at holde kroppen i gang og i bevægelse i alle former for tempo. Når vi træner og er aktive, så producerer kroppen flere hvide blodlegemer, T-celler, der aktiverer vores immunforsvar samt B-celler, der hjælper med at produktionen af antistoffer. Træning er ikke altid lig med høj max puls, sved der drypper fra os og højtstønnende vægtløftere. Nej, det kan også være noget så simpelt at gå en rask tur med hunden eller familien. Tag cyklen på arbejdet, tag trapperne fremfor elevatoren og ja, de simple små ændringer i hverdagen.

5. Husk din hviledag

Der skal være et ”men”. Lige så fantastisk regelmæssig træning kan være for din krop, sundhed – og immunforsvar. Lige så skadeligt kan det altså også være at overgøre det. Ved langvarig (mere end én time) og høj intens arbejde har man set svækkelser i immunforsvaret helt op til et døgn bagefter. Så træning er godt, men din hviledag er lige så vigtigt. Når vi træner stresser vi kroppen, og nedbryder en masse strukturer. Det handler om, at vi ikke gravere et dybere hul, end vi kan komme op af bagefter – og gerne stærkere. Hop derfor i et par behagelige joggingbukser og nyd din hviledag med god samvittighed.

6. Husk god håndhygiejne

En god renlighed reducerer bestemt risikoen for at blive udsat for bakterier, virusser og lignende – og dermed også chancen for at gå ned med sygdom og snue. Vær i særdeleshed opmærksom, når du har rørt ved penge, været i træningscenteret eller på anden vis omgået berøringsoverflader i offentligheden. Dog er det også vigtigt, at dit immunforsvar blive trænet. Som beskrevet højere oppe bliver en del af vores immunforsvar tilpasset via det miljø, som vi befinder os i, og de bakterier, som vi udsætter det for. Så det er også vigtigt, at man ikke bliver fuldkommen panisk omkring snavs og baktusser.

7. Husk at grine, kysse og kramme

Om det har en direkte indvirkning på immunsystemet vides ikke, men nogle studier indikerer, at din mentale sundhed også spiller en rolle for dit immunforsvar. Vær glad, optimistisk og se positivt på livet og de udfordringer, som det smider efter dig. Husk din familie og sociale netværk i en travl hverdag. Grin med vennerne, kys med kæresten og plej familien. Det vil give dig meget mere, end du umiddelbart går og tror. “Smil til verden og verden smiler til dig”

 

8. Sex it up

Det kan være en smule tabu belagt at snakke om sex, men det er der ingen grund til. Sex er en af de mest naturlige og tilmed også sundeste (og sjoveste) former for fysisk aktivitet. Både mentalt og fysisk. Lagengymnastikken kan bl.a. få pulsen op, frigive ”glædes”-hormoner og øge kroppens produktion af immunoglobin A, som styrker immunsystemet. Så nyd din partner. Jeg tør næsten love, at i bliver gladere – og sundere.

 

9. Husk din væske – Drik vand

Vand. Noget så simpelt, men nok den mest essentielle faktor for vores sundhed. Uanset hvad vi snakker om. Drikker du rigeligt med væske i løbet af en dag, hjælper du din krop med at skille sig af med affaldsstoffer, optage de vigtige vandopløselige vitaminer fra maden, styrker din fordøjelse, fugter slimhinderne i næse og hals (så de kan holde den dumme forkølelse for døren) og holder dig hydreret igennem dagen. Skål! (i vand)


Vores motto er:

"din krop kan selv og skal selv, og så er det op til vores faglige evner at se hvad skal til for at det kan ske.”

Er du blevet interesseret, så kig endeligt videre på siden. Har du spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os.

Copyright Heilpraktikken 2023. Alle rettigheder er reserveret. CVR: 40378782